home
Ellie
visie
organisatietrajecten
individuele coaching
workshops
contact
geweldloze communicatie
systemisch werk

SYSTEMISCH WERK: RESPECTVOL KIJKEN NAAR ELKE BETROKKENE IN HET SYSTEEM

Een mens is een autonoom wezen en maakt tegelijkertijd deel uit van verschillende systemen. In de eerste plaats familie. Daarnaast van een vriendengroep, beroepsgroep, bedrijf... Een organisatie is ook een systeem, evenals een afdeling en een team. Elke verandering in een systeem heeft effect op de leden van het systeem.

Waar mensen samenkomen zich organiseren ontstaat een beweging die direct raakt aan de missie, de onderlinge relaties en de geschiedenis van het bedrijf. Veranderen is de verbinding tussen verleden en toekomst. Het individu en/of de groep kan alleen bloeien als het verleden erkenning krijgt. Loyaliteit van medewerkers is trouw aan de verbinding zijn.

Wanneer binding en trouw in gevaar zijn, reageren medewerkers, teams of afdelingen heftig. Ze doen pogingen het evenwicht te herstellen. Symptomen van een verstoord evenwicht in een systeem zijn:

Systemisch werk biedt de mogelijkheid deze dynamiek zichtbaar en bespreekbaar te maken zodat krachten in het systeem voor eenieder duidelijk zijn. Van daaruit kunnen interventies effect hebben.


SYSTEMISCH BEGELEIDEN

Werken met systemische opstellingen is één van de bekendste onderdelen van systemisch werk. Opstellingen geven in korte tijd inzicht in de systemische onderstroom en maken zichtbaar wat aandacht nodig heeft. Ook maken ze duidelijk waar beweging nodig en mogelijk is.

Systemisch begeleiden van organisaties betekent:

Systemisch begeleiden start bij de intake en loopt als een rode draad door het gehele traject.


LEADING SYSTEMIC CHANGE

Leading Systemic Change is met een systemische blik kijken naar actuele complexe veranderingsthema’s en onderzoeken hoe de veranderingspotentie van de organisatie ontsloten kan worden.

Deze specifieke vorm van systemisch begeleiden werkt met het wiel van Leiderschap en Verandering. Het werken met wat onbespreekbaar of onduidelijk is bij complexe veranderingen. Ieder deel van het wiel vertegenwoordigt een cruciale fase in het veranderingsproces. Met voor elke fase inzichten over wat de voortgang remt en handvatten die de voortgang steunen.

De basis van deze werkvorm is ontwikkeld door de Nowhere Group en het Ehama Institute. Sinds 2011 begeleid ik de workshops ‘wiel van Leiderschap en verandering’. Zowel in-company als via open inschrijving.

Bekijk workshops systemisch werk